Industriföretag och industrimaterial

Det finns många produkter som tillverkas av polymermaterial. För att upprätthålla produktionen av varor inom en rad olika branscher är det därför nödvändigt att de företag som förser dessa branscher med råvaror och material fortsätter att vara verksamma.

Polyuretan i skumform
Polyuretan i skumform

Polyuretan

Ett polymermaterial som används inom flera olika branscher är polyuretan. Det är en polymergrupp som kan anpassas för att få olika egenskaper i materialet. Den kan göras massiv eller i skumform, framställas som en mjuk elastomer eller som en hård sådan.

Polyuretan kan anpassas för att få olika egenskaper i materialet
Polyuretan kan anpassas för att få olika egenskaper i materialet

Elastomer

En elastomer är en polymer som är lättrörlig, vilket innebär att det går att tänja mycket på materialet utan att det går sönder. Det går också tillbaka till sina ursprungliga dimensioner när man slutar att belasta och tänja på det.

Polyuretaner finns ofta med som del i golvlack
Polyuretaner finns ofta i golvlack

Polyuretaner

Polyuretaner finns ofta med som del i golvlack. Det finns också i elastan, som exempelvis lycra och spandex. De är polyuretanfibrer med elastisk förmåga. Polyuretaner förkortas ofta till ”PUR”. de används inom textilindustrin, där de får utgöra beläggningar ovanpå textilier. Då tillsätts de som en emulsion i vatten. De kan ge många olika sorters egenskaper till materialet och kan användas till exempelvis kläder, industrimaterial och läderimitationer. De kan också användas till beläggningar som är vattenavvisande.

Polyuretan kan ge många olika sorters egenskaper till materialet
Polyuretan kan ge många olika sorters egenskaper till materialet

Användning av Polyuretaner

Beläggningar med ämnet kan också ge andra egenskaper som är positiva för att framställa olika typer av industriprodukter. Det ger ett mjukare grepp, bra drag- och rivhållfasthet, och skapar en större flexibilitet vid lägre temperaturer. Det kan också användas för vibrationsdämpning, till exempel när maskiner ska isoleras med byggelement. Det kan också användas för ljuddämpning i biosalonger eller musikstudios.

Förbränning av plast ger giftig rök
När uretanplast det förbränns så frigörs det diisocyanater som är skadliga för hälsan

Diisocyanater är skadliga för hälsan

När uretanplast framställs och när det förbränns så frigörs det diisocyanater som är skadliga för hälsan. De kan skapa överkänslighet vid kontakt med hud och andningsvägar. Vid förbränning kan det utvecklas en stor mängd giftig rök. Vid inandning utan skydd kan de som arbetar med tillverkning utveckla yrkesastma.